Само овој викенд: Купете капут, добијте уште 1 бесплатно! Попустот се пресметува автоматски во кошничка.

Совети за правилно работење на компјутер

Совети за правилно работење на компјутер

Со развојот на технологијата во последниве години, употребата на компјутери станува сè поосновна навика на нашите животи. Затоа, мора да бидеме внимателни и да примениме одредени тактики со цел да избегнеме сериозни ефекти што ќе создадат проблеми во нашето тело.
 
Правилно држење на релото
Лолената треба да бидат свиткани на 90 степени, нозете на подот, а грбот да биде совршено исправен.
 
Правилно поставување на компјутерот
Би било добро да бидете на растојание од компјутерот и екранот колку што е должината на вашата рака.
 
Ниво на осветленост
Би било добро да не ги надминувате границите за автоматска осветленост поставени од секој компјутер врз основа на неговата функција.
 
Поставки за фонт
Во случаи кога треба да пишувате или читате на компјутер, идеално решение би било да ги зголемите буквите за да не ги напрегате очите. Кога фонтот се зголемува, може да се оддалечите малку подалеку од компјутерот.
 
Направете пауза
Правете чести паузи, по можност на секои 20 минути, не подолго од 5 минути. Одморете се со одење и истегнување на вашето тело, но и активирање и избегнете болките во телото.
 
Светло во просторијата
За да избегнете оптоварување на очите, препорачливо е да користите ролетни за надворешно осветлување и помала ламба за внатрешно осветлување и ако е можно, поставете го екранот така што прозорецот е настрана, наместо пред или зад компјутерот.
 
Трепкајте
Според едно истражување, забележано е дека голем процент од луѓето поретко трепкаат кога се пред екранот, како резултат на што им се сушат очите и се иритираат.

Сподели ја објавата