Само овој викенд: Купете капут, добијте уште 1 бесплатно! Попустот се пресметува автоматски во кошничка.

Како да изберете соодветни чевли за вашите деца?

Како да изберете соодветни чевли за вашите деца?

Стапалата се многу важни затоа што овозможуваат движење, без кое е тешко да се замисли нормален живот. Тие се исклучително сложени, со голем број коски, зглобови, мускули и лигаменти, поврзани во многу чувствителен механизам. Затоа треба да изберете чевли за мали деца со посебна грижа – до три години, во кои мускулите и лигаментите, како и терморегулаторниот систем не се целосно формирани. Зглобовите на нозете треба да имаат цврста поддршка во длабоки чевли – за да бидат стабилни, што обезбедува правилна положба на стапалата и рамномерно оптеретување на телесната тежина.

Во првите години, децата формираат шема на одење, која ја одржуваат во текот на целиот свој живот. Било каква неправилност се случила тогаш, тешко дека можеме да ја исправиме подоцна.

Патики не се препорачуваат во текот на летото

Носење патики и плитки чевли за мали деца во никој случај не се препорачува. Летните обувки за нив, како и другите обувки, мора да бидат длабоки – со цел да се избегне нерамномерно оптеретување на стапалата и колената. Бидејќи, тие сè уште се меки структури, склони кон деформитети.

Прстите, се разбира, можат да бидат слободни. Тоа е, детето треба да носи сандали, со цел да се избегне прегревање, што може да доведе до зголемување на телесната температура. Најдобро е чевлите да бидат изработени од природен материјал – да апсорбираат пот и да овозможат нормална вентилација. Покрај кожа, може да биде платно, плута или некој сличен материјал.

Папучите не се добар избор

Папучи не се препорачуваат за деца до крајот на растот. Имено, мускулите и лигаментите на децата не се доволно зрели за да ги кренат влечките при одење – затоа децата, влечејќи ги нозете навнатре, ги држат на нозе за да не паднат. Потребен е еден месец носење влечки за детето да формира неправилна шема на одење, која ќе ја задржи дури и кога повторно ќе започне да носи чевли на есен.

Често се случува децата во развој, иако не се родени со рамни стапала, да го стекнат овој деформитет поради лоши чевли или носење влечки во текот на летото.

Пластични сандали само за на плажа

Пластичните сандали за во вода се добра заштита за чувствителните стапала на децата од врел песок и морски еж, но треба да се користат само за тоа, не треба да бидат чевли за цел ден. Вода, чакал, песок, трева се идеални подлоги за стимулирање на мускулите на стапалото и правилно формирање на лакови.

Најдоброто нешто што можете да направите за здравјето на нозете на вашето дете е да му дозволите да оди босо.

Share this post